Het tweedehandsje van… Mirjam!

Vorige week kwam het tweedehandsje van Jenneke online. Zij liet ons een heel mooi exemplaar zien wat ze gekocht had in de kringloop. Vandaag wil Mirjam ons een mooi tweedehandsje laten zien, vandaag ‘Het tweedehandsje van…Mirjam’!

Kijken jullie mee?

Mirjam | Ik ben Mirjam Ordelman, 29 jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen (zoon Lev van 6, dochters Leah Nore van 4 – we noemen haar meestal Noor – en Eden van 2). Met de komst van de oudste heb ik ervoor gekozen om bij hem thuis te zijn. Dat was – zeker financieel – niet altijd makkelijk, maar ik ben elke dag nog dankbaar voor die keuze. Aangezien ik veel interesses heb, graag actief en betrokken ben op school en in de kerk onder andere, heb ik genoeg bezigheden. Ik ben creatief en gaf regelmatig workshops. Ook hield ik een blog bij. Langzaam verschoof dit naar fotograferen en schrijven, twee dingen die ik heel graag doe.

In de zomer van 2016 begon ik te fotograferen voor anderen en ik had hier onwijs veel plezier in. Foto’s zijn erg waardevol en ik vind het een kunst iemand te vangen, zoals hij is. Het is ook leuk voor het sociale aspect en ik kan er echt klanten blij mee maken. Ondertussen word ik zelfs voor bedrijven gevraagd en fotografeer ik ook buiten mijn kennissenkring. Het is nu zelfs zover dat ik 27 december 2017 naar de kamer van koophandel ga om me te registreren voor oak and blush.

vaas

Ik woon in Doetinchem aan de rand van het Kruisbergse bos. Een prachtige (tijdelijke) locatie; ruimte en de natuur; echt genieten. Het wonen hier geeft inspiratie voor mijn fotografie en het heeft echt bijgedragen aan mijn eigen stijl. Over stijl gesproken; ik houd niet alleen van het vastleggen van fijne beelden, maar net zoveel van het creëren van mooie plaatjes en taferelen. Het inrichten van ons huis, het inpakken van een cadeautje, tafeldekken; het alledaagse mooi maken… Mijn favoriete quote is dan ook;

“To me, photography is an art of observation. It’s about finding something interesting in an ordinary place… I’ve found it has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.” – Elliott Erwitt

De manier van kijken. Zo kun je dus ook in iets simpels of “goedkoops” iets moois zien; voila; ons hele huis barst van de tweedehands meubels en gebruiksvoorwerpen. Maar ook weer de kunst om je huis geen kringloopwinkel te laten zijn, met een hippe ixxy bijvoorbeeld.

In Doetinchem hebben we ruime keuze aan kringloopwinkels. Van een brocantezaak tot eentje met opbrengst voor het goede doel. Mijn favoriet; de Dorkas kringloop heeft fijne prijzen, mooie spullen en is prachtig ingericht. Ik ging er vroeger vaker heen, maar het gevaar is dat je ook dingen koopt die je niet nodig hebt. Nu houd ik een lijstje bij voor “als ik bij de kringloop ben” en maak ik soms een rondje. We zijn nog steeds op zoek naar een zesde(!) retro cocktail chair met armleuningen… Ooit gezien in een restaurant, allemaal van die stoeltjes bij elkaar en in ons nieuwe huis – ooit – wil ik ook zo’n hoek. De stoeltjes komen van marktplaats en kringloopwinkels en eentje van bestwelhip. Handig zijn de zoekopdrachten op marktplaats; dan krijg je een mail zodra iets onder jouw zoektermen valt. Zo hoef je niet eindeloos te speuren op marktplaats, want dat is echt jammer van de tijd. Het moet gewoon kloppen en als ik iets in mijn hoofd heb, dan wil ik het ook.

vaas

Verder ben ik ook van de tweedehands kleding. Voor de kinderen, maar ook voor mezelf. Soms haal ik wat weg bij de kringloop, maar meestal bij winkels als appel & ei, of een tweedehandszaak voor merkkleding hier in de buurt. Toppunt is wel een echte bontjas die ik kocht voor 10 euro… die jongen besefte denk ik niet dat het echt bont was. Helaas ruikt’ie best muf en kost stomen minstens 5x zo veel als de aankoopprijs. Dan nog blijft het een lachertje uiteraard!

Vorig jaar december had ik het ineens in mijn bol. Ik wilde een vaas met zo’n boeket als de hollandse meesters. Uitbundig, woest, vrolijk, stijlvol. Ik liet me inspireren door de schilderijen en kwam tot de conclusie dat een glazen vaas niet zo mooi was. Het moest toch een bloempot of iets dergelijks worden, een mooie. Ik besloot op kringloopjacht te gaan. De eerste en beste kringloop die me geschikt leek was ‘de Opslag’. En daar stond deze vaas. Wat een treffer! Ik heb hem meteen afgerekend. Meestal loop ik ‘voor de zekerheid’ nog een rondje, maar dit keer wilde ik maar één ding en dat was bloemen erin!

vaas

De bloemist was er ook erg van onder de indruk. Ik heb de vaas niet eens schoongemaakt, maar er meteen een boeket in laten zetten. Zelf de bloemen uitgezocht – ook al een feestje. Het boeket was natuurlijk heel erg duur, maar ik was er onwijs bij mee. De bloemen hebben overigens minstens drie weken gestaan! Het geheel was echt nog beter dan ik me had voorgesteld. Ik stond gewoon te dansen in die bloemenzaak, haha.

Ze vroegen er 12,50 of 12,95 euro voor. Ik weet het niet meer precies. Ik heb dat ook betaald. Vond het geen geld voor zo’n mooi ding. De vaas staat meestal op tafel in de erker, daar komt hij het meest tot z’n recht – alle aandacht. Als je binnenkomt, zie je hem meteen. Ik zit ook veel aan tafel. Soms staat hij in de keuken op de werktafel, of op de piano. Maar op de eettafel staat hij toch het beste. Ook mooi in combinatie met mijn goudkleurige kandelaar-verzameling. Hij heeft al het hele jaar onafgebroken dienst gedaan. Ik houd erg van bloemen en zo zijn ze echt het mooist!

Vaas

Ik heb hem rechtstreeks uit de kringloop laten opmaken en nooit wat aan gedaan. Er zit een soort aanslag op en spetters en de rand is wat verbogen hier en daar. Het geeft de vaas een verhaal; niets is perfect en ik ben zelf een chaoot. Een gelikt exemplaar zou misstaan in ons interieur denk ik.

De vaas staat dus eigenlijk voor perfecte imperfectie. Het leven is absoluut niet maakbaar en toch zijn er ook in alle nare, rauwe en ellendige omstandigheden mooie dingen. Het helpt me positief te blijven als ik bezig ben met een nieuwe bos bloemen of iets anders ‘mooi maken’. Dat geeft dankbaarheid voor het goede. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo is het dus letterlijk en figuurlijk bij mij in die vaas ?

Mirjam

Wauw wat een prachtige vaas heb je gekocht Mirjam, echt een koopje!

Wat vinden jullie van dit tweedehandsje?

irma

2 Comments

  • Wat een leuke rubriek! Ons huis staat vol kringloopvondsten, dus mocht je nog iemand zoeken voor je blog, houd ik mij graag aanbevolen!

Geef een reactie

CommentLuv badge