Welkom op Urk – TAG

Northflix heeft de tag Welkom in Drachten een tijdje geleden geplaatst op haar website, dit vond ik zo leuk dat ik de tag heb overgenomen en jullie iets ga vertellen over mijn woonplaats; Urk! Iedereen heeft wel een mening over dit vissersdorp, maar wat vind ik er nou zelf van? Hoe is het om er te wonen? Wat vind ik helemaal geweldig aan Urk, en wat juist niet? Wat zijn de mooie, en minder mooie plekjes? Dat laat ik jullie in dit artikel allemaal weten!

Wie ben je en wat is je connectie met Urk?
Wie ik ben dat weten jullie waarschijnlijk wel, en ook mijn domeinnaam verklapt het al een beetje. Mijn naam is Irma, ik woon samen met mijn man Harm Hendrik en dochtertje Nina in een arbeiderswoning aan de rand van Urk. Ik woon al sinds mijn geboorte op Urk, net als mijn ouders. Mijn man heeft niet altijd op Urk gewoond.

Wat maakt Urk een fijne (woon)plaats?
Het is klein (al wordt het de laatste jaren wel stukken groter) je kent elkaar, en als dat niet zo is dat voelt het wel zo! Je kan overal gemakkelijk naar toe, prachtige havens, strandjes, vuurtoren, kleine oude huisjes, maar ook de winkels, restaurants en (grote!) sportverenigingen. Het medeleven met elkaar is erg groot, bij overlijden, bij ziekte, maar ook bij de leuke dingen in het leven zoals je trouwdag of een geboorte. Ik heb kaartjes gekregen van mensen die ik niet (persoonlijk) ken, dat is toch mooi!

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? En wat irriteert je?
Toen ik nog op school zat en met het OV reisde vond ik dat wel echt een drama. Een snellere verbinding zou dus wel mooi zijn.

Maar waar ik me echt aan irriteer, is dat Urk altijd zo breed uitgemeten wordt in de media. Het liefst met de kop: ‘Christelijk Urk’. Maar het ergste zijn dan de reactie’s die er op komen. Vooral bij berichten waarbij iemand is overleden door een ongeluk, moord of zelfmoord vind ik het echt verschrikkelijk, reactie’s als ‘hij zal wel gesnoven hebben’ of ‘morgen maar even extra bidden in de Kerk’  vind ik echt niet kunnen. De nabestaanden lezen dit ook, een berichtje met ‘sterkte’ of ‘gecondoleerd’ is echt genoeg! Maar dit is denk ik niet op te lossen, mensen kunnen lekker los gaan onder de reacties. Het zou pas stoppen als nieuwssites hun reacties uit zetten op bijvoorbeeld facebook. Maar de nieuwssites weten ook dat dit goed is voor hun algoritme… Dit ‘probleem’ geldt niet alleen voor Urk maar ook voor andere dorpen waar men overwegend Christelijk is.

Wij, mensen die op Urk wonen, komen echt niet van een andere planeet. Ja ook hier wordt drugs gebruikt, een biertje gedronken, een beerenburg-cola en een wijntje. Net als in Zwolle, Delft, Maastricht en Brabant. En natuurlijk praat ik de drank en drugs niet goed, ik ben er ook absoluut geen voorstander van, maar dat de media alleen Urk er tussenuit pikt zijn we nu wel een beetje klaar mee.

Woningen aan de haven

Wat vind je het mooiste gebouw?
Ik vind heel veel woningen in het dorp erg mooi, zo ook deze woningen aan de haven.

Makelaars- en assurantiekantoor

Maar ook het Makelaars- en assurantiekantoor vind ik een hele mooie uitstraling hebben. Dit gebouw is in 1905 gebouwd, en was toen een pastorie. In de oorlog is de pastorie overgenomen door de Duitsers en moest Dominee Doorenbos er uit. In de jaren ’70 is het pand gebruikt als ‘jeugd-gebouw’, en nu is het al heel wat jaren een Makelaars- en assurantiekantoor!

Wat vind je de mooiste plek?
Bij het ‘Kerkje aan de Zee’, midden in het dorp is het monument. Hier staat het beeld van een vissersvrouw die nog één keer achterkom kijkt naar de zee van waar haar geliefde(n) had(den) moeten komen. Het plein is omringt met zwarte marmeren platen waar alle namen op staan van hen die op zee gebleven zijn. Heel veel van deze namen zijn ook nooit teruggevonden.  Op 11 mei 1968 werd door koningin Juliana het vissersmonument onthuld. Dit vind ik misschien niet de mooiste plek, maar wel de bijzonderste die ik graag met jullie wil delen.

Wat vind je de lelijkste plek?
Er zijn plekken in het dorp, in het winkelgebied, die echt niet mooi onderhouden worden. De winkeliers proberen hun panden er mooi verzorgd uit te laten zien, en onderhouden hun straatjes. Maar wat daar tussen staat is echt zonde! Lege panden, lege huizen, of gewoon niet onderhouden. Hier mag zeker wat aan gedaan worden!

Natuurlijk staan ook de windmolens onder deze categorie. Jullie hebben het waarschijnlijk wel vanuit de media meegekregen: Urk heeft er een windmolenpark bij gekregen. Ook al heeft dit project voor veel werkgelegenheid gezorgd, ze verdienen zeker geen schoonheidsprijs.

Oude havenmeesterwoning

Wat ik geen lelijke plek vind, maar wel erg zonde van de woning is de oude havenmeesterwoning op de hoek van de haven. Het uitzicht is geweldig, de locatie fantastisch, maar er wordt helemaal niets mee gedaan. Het gaat met de week meer achteruit, terwijl er zoveel moois van te maken is!

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Urk?
Een bakje koffie drink ik toch echt het liefste thuis, in de achtertuin!

Bakkerij
De Oude Bakkerij

Wat is de leukste plek om te lunchen?
Dan ga ik zeker voor een heerlijke lunch bij De oude Bakkerij!

Restaurant de Boet

Waar ga je graag uit eten?
Als ik samen met Harm Hendrik ga eten gaan we graag naar Restaurant de Boet, heerlijk eten, echt een avond uit!

Stel: Je wandelt door Urk en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?
Het ligt er eigenlijk wel aan waar ik zin in heb, is het echt een lunch of maaltijd ga ik naar De Oude Bakkerij of Restaurant de Boet. Als ik iets lekkers voor bij de koffie wil of een broodje voor tussen de middag om thuis op de eten ga ik langs Bakkerij Brouwer.

Wat is je favoriete winkel?
Er zijn meerdere leuke winkels op Urk zoals; Mijn Hus, Zus&Zo, BijdeDijk, Beyoutiful en Your dream gifts. Maar ook ben ik heel blij met de grotere winkels zoals de Zeeman en Hema.

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in de gemeente Urk, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?
Ik denk dat ik eigenlijk overal al wel eens geweest ben, maar misschien zou ik nog wel eens een uitgebreide ‘ginkiestocht‘ willen doen.

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Urk ontdekken. Wat laat je ze zien?
Ik denk heel Urk, haha! In ieder geval het oude deel van Urk, de havens met de Orca, de oude dorpskern, de strandjes, de vuurtoren, het monument, het museum etc! 

Hopelijk heb ik jullie op deze manier een beeld kunnen geven van Urk, de plek waar ik woon. Wil je als blogger (of gastblogger) deze tag ook eens maken over jou woonplaats? Kijk dan even op de site van Northflix.

Zijn jullie al eens op Urk geweest?

 

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Dat kan via deze link

 

11 Comments

 • Ik ben er wel eens achterop de motor even doorheen gereden. De ligging vind ik erg mooi. Er zijn inderdaad veel voordelen over Urk, dat vind ik altijd wat kortzichtig. Leuke tag en mooi plaatje heb je gemaakt van je woonplaats!
  Lisetye onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 • Ik ben zeker wel eens op Urk geweest.
  Leuk om nu iets meer een “inkijkje” te krijgen door de ogen van een echte inwoner.
  Dat je die berichtgeving in de media zat bent snap ik helemaal!
  En wat je zegt over de reacties begrijp ik ook. Op mijn dorp wordt vaak net zo gereageerd. Jammer!
  Die windmolens zijn zeker spuuglelijk, maar ik zag ook hele mooie plekjes!

  Dankjewel voor het delen en ik neem je mee in het overzicht.
  En ik zal er om denken dat ik ‘Welkom OP Urk’ schrijf 😉

  • Ik vond het hartstikke leuk om deze tag in te vullen, jij bedankt!

 • Wat een mooie plek zeg! Ik ben nog nooit in Urk geweest en als ik heel eerlijk ben denk ik ook altijd volgens het stereotype. Wel heel stom dat dat zo vaak genoemd wordt in de media, want wat een mooie plek! Ik kom zeker eens bij jullie langs. Malou x

  • Je bent van harte welkom hoor Malou! Ik zet koffie / thee / lekker drinken en Anne (Healthyfoodlove) wil vast wel wat lekkers maken 😉

   • Haha, ik lees dit nu pas. En je hebt helemaal gelijk. Als Malou op Urk komt, maak ik wat lekkers bij de koffie ?

 • Zelf nog nooit op Urk geweest.
  Ik ken je gedachte achter HET CHRISTELIJKE ik woon zelf op Ouddorp en vanwege jebroer verschillende keren in het nieuws geweest. Wordt er altijd een beetje moe van, overal wonen christenen. Tja dat dit toevallig een SGP gemeente is zij dan maar zo.

 • Mijn familie van moeders kant komt van Urk en Schokland mijn Opa werd Willem de schokker genoemd.Als ik naar Urk ga dan vind ik het oude gedeelte het mooist daar kan ik proeven van de tijd dat mijn Oma daar heeft gewoond met haar familie, bij het oude museum kan ik dan ook heel geboeid kijken naar het huisje met de bedstee, het is dan net of ik ook in die tijd daar ben geweest, (maar ik was er toen nog niet) over het water uit kijken in de haven vind ik ook altijd fijn want daar word je zo rustig van

Geef een reactie

CommentLuv badge