Thuiswerken. Hoe doe ik dat?

En dan is het maart 2020… en moeten we massaal thuiswerken! Ook ik zat vanaf dat moment thuis achter mijn computer. Op dat moment werkte ik nog voor een gemeente en was ik bezig met het opstarten van mijn eigen webshop Partymusthaves. Ook Nina zat op dat moment thuis, omdat de scholen gesloten waren, het was dus af en toe best even schuiven met werkplekken, tijd en planning. Wij hadden wel het geluk dat er voor mijn man geen optie was om thuis te werken (hij heeft een supermarkt) anders is het natuurlijk helemaal een uitdaging om allemaal goed en geconcentreerd te kunnen werken!

Kijken jullie mee?

Helaas heb ik de baan bij Gemeente Noordoostpolder niet meer, ook vanwege Corona. Maar ik werk nog steeds vanuit huis! Hoe ik dit allemaal doe wil ik jullie graag laten weten.

Eigen plek

Toen we dit huis kochten zat er in de woonkamer al een hoekje waar een grote kast / bureau gemaakt was. Hartstikke handig natuurlijk want dan heb ik echt mijn eigen plekje! Nina weet goed dat ze hier niet aan de spullen mag komen, en ik zit iets meer afgezonderd van de televisie en de plek waar zij lekker kan spelen. Ook zitten hier diverse kastjes waar ik mijn materialen in op kan bergen, en staat mijn Mac waar ik alle ontwerpen op kan maken.

Pauze

Als Nina op school zit moet ik haar tussen de middag wel halen en brengen voor de lunchpauze. Dit is meteen mijn verplichte lange pauze! En dat is maar goed ook anders weet ik, dat ik gewoon doorga en achter de computer blijf zitten. Ook in de ochtend probeer ik een korte koffiepauze in te lassen die niet achter de computer is. ‘s Avonds probeer ik minimaal twee keer in de week een lange wandeling te maken om toch aan mijn beweging te komen.

Opgeruimd

Als ik ‘s morgens Nina naar school heb gebracht doe ik eerst een rondje door de benedenverdieping. Ik zorg dat de ontbijtspullen opgeruimd zijn, de keuken leeg is en de vaatwasser ingeruimd. Zo begin ik veel beter aan mijn werk, anders blijft het steeds in mijn achterhoofd zitten en ga ik tussendoor opruimen. Nu kan ik in één stuk door!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een paar weken geleden ben ik onverwachts geopereerd. En dan kom je er achter dat je toch echt naar een aov verzekering moet gaan kijken. Het is natuurlijk allemaal niet heel spannend om over een arbeidsongeschikt­heidsverzekering na te denken als ondernemer, je wil gewoon aan het werk! En wie overkomt het nu… Nou de beste! Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering nu precies? Voor veel zelfstandigen is arbeidsongeschiktheid het begin van de bijstand. Er is geen financieel vangnet van de overheid als je als ZZP’er of ondernemer arbeidsongeschikt raakt. Je kunt deze situatie voorkomen door een arbeidsongeschiktheids­verzekering af te sluiten. Deze verzekering beschermt je inkomen als je niet kunt werken door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval. Het is toch verstandig om er over na te denken, want wat gebeurt er als je ziek wordt en een langere periode niet kunt werken? Heb je genoeg geld om deze periode te overbruggen of doe je er verstandig aan om een aov verzekering af te sluiten? Neem even de tijd om er naar te kijken en om de beslissing te maken tussen een schadeverzekering of een sommenverzekering.

Voorkomen van arbeidsongeschiktheid

De zaak loopt goed, de opdrachten stromen binnen. En toch kan het zijn dat je wakker ligt. Meer dan de helft van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten, zoals burn-out, depressie, extreme vermoeidheid en spanningsklachten. MentaVitalis is een onafhankelijke coaching- en counselingsdienst met 15 jaar ervaring in het bieden van psychische ondersteuning en het voorkomen van burn-out. Zij beschikken over een netwerk van 140 vakkundige coaches en psychologen door heel Nederland. Zo is er altijd passende ondersteuning beschikbaar bij jou in de buurt.

Thuiswerken met kinderen: Tips voor jullie!

  • Plan je dag! Bekijk welke taken je kunt uitvoeren als je kinderen een middagdutje doen. Of probeer iets te schuiven naar de avond
  • Neem vaak een korte pauze, in deze pauzes kun je kleine activiteiten met je gezin doen (bijv. samen ontbijten en lunchen of even spelen)
  • Beweeg voldoende, even een kleine wandeling met de kinderen helpt al veel!
  • Maak samen met je kinderen speel- en werkregels, schrijf deze op een groot vel papier.
  • Geef je kinderen een luisterboek en/of laat ze knutselen als je aan het werk bent.
  • Spreek met je kinderen een eigen vaste ‘speel-werkplek’ in huis af. Daar verzamel je het speelgoed dat je samen voor die dag uitkiest. Lukt dat niet dan kun je altijd nog samen werken. Zet je kind dan naast je aan je bureau met iets lekkers of een kleurplaat.
  • Houd contact met je collega’s en leidinggevende en geef duidelijk aan dat er kinderen thuis zijn. Duidelijkheid geeft veel begrip van beide kanten.

 

Hebben jullie een aov verzekering?

irma

 

 

Dit artikel bevat een samenwerking met een bedrijf of merk.
Uitgelichte afbeelding: Unsplash 

Geef een antwoord

CommentLuv badge