Nationale Tuinweek: Leef je uit met kruiden

Morgen start De Nationale Tuinweek 2017! Met dit jaar als thema ‘Leef je uit met kruiden’. Tuinvereniging Groei & Bloei organiseert in de week van 10 tot en met 18 juni ‘groene’ activiteiten in heel Nederland. Van plantenmarkten tot workshops en van excursies tot fotowedstrijden. Deelname is voor de meeste activiteiten gratis, maar voor sommige wordt een kleine vergoeding gevraagd. De tuinweek wordt afgesloten met het Open Tuinenweekend waarin meer dan 1.000 particuliere tuinen opengesteld worden voor publiek.

Tuinweek

Tegel eruit, (kruiden)plant erin
Met de Nationale Tuinweek komt Groei & Bloei in actie tegen ‘versteende tuinen’. Met meer planten (en minder tegels) in de tuin lever je een positieve bijdrage aan een groenere leefomgeving, de waterhuishouding en biodiversiteit. Veelzijdige kruiden als munt, tijm, anijs, salie, rozemarijn en dille zijn ideale planten. Je kunt er niet alleen van oogsten en genieten, maar afhankelijk van de soort hebben de smaakmakers ook sierwaarde door hun compacte groeivorm en fraaie bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Daarnaast ruiken de planten vaak lekker en je hebt er geen omkijken naar.

Tuinweek

Gratis kruidenplanten
Samen met Intratuin organiseert Groei & Bloei de landelijke inwisselactie ‘Tegel eruit, plant erin’. Iedereen die op zaterdag 10 juni (tussen 10.00 en 15.00 uur) een tegel uit eigen tuin inlevert bij een Intratuinvestiging ontvangt twee gratis kruidenplanten. En heb je na een tijdje teveel kruiden om te verwerken in heerlijke gerechten? Begin dan een leuk DIY project, wat dacht je van deze mooie kruidenkrans?

tuin

Open Tuinenweekend
Op 17 en 18 juni is het Open Tuinenweekend. Ruim 1.000 Groei & Bloei-leden openen hun tuinhekken voor iedereen. Zo ontdek je de mooiste particuliere tuinen van Nederland. In veel regio’s is er zelfs een speciaal routeboekje beschikbaar. Zo is er ook een leuke route door Kampen! Er is een mooi overzicht beschikbaar van alle open tuinen door heel Nederland.

Gaan jullie een activiteit doen in de tuinweek? Of misschien naar het Open Tuinenweekend?

12 Comments

 • Ik heb in mijn tuin al een plekje voor kruiden maar ik moet nog een jaar wachten want aan die kant gaan we eerst nog een nieuw schuifraam zetten en ja ze moeten dus juist in dat gedeelte gaan staan -_- Maar ik heb wel een groot deel van mijn tuin dat een wilde tuin is. Er word niets gedaan, gesproeid of gesnoeid maar elk jaar worden er zaadjes geplant, een heerlijk plekje voor de insecten, vlinders maar vooral voor de bijen!
  cindy onlangs geplaatst…Ockyz SweakersMy Profile

 • Klinkt leuk om te gaan kijken! Ik hou van kruiden in de tuin en ook de twee appelbomen die we hebben vind ik geweldig! Eten uit eigen tuin is leuk!
  Maaike onlangs geplaatst…VerhuizenMy Profile

 • Wat leuk, ik heb nooit geweten dat dit een actie was! Gelukkig heb ik al een heel groene tuin, compleet met duivenfamilie, merelfamilie en mussenfamilie. Ik heb dus niet te klagen, behalve over het gras dat elke week gemaaid moet worden 😉
  Anne onlangs geplaatst…Heel veel liefde: 5 jaar samen met mijn hunk!My Profile

  • Wat gezellig Anne! En inderdaad dat gras maaien is hier ook een ‘dingetje’… Gelukkig de ‘taak’ van mijn man 😉

 • Wat een goede actie! Ik heb best veel groen in de tuin, maar absoluut geen groene vingers.. Je hebt me wel geïnspireerd met dit stuk, want ik heb een stukje tuin waar iets uit moest (onkruid) en ik had nog niet echt een idee hoe dit op te vullen. Kruiden lijkt me een super goed plan 🙂

Geef een reactie

CommentLuv badge