5 tips om je tuin herfst- en winterklaar te maken

Het is ‘s avonds al veel eerder donker, de temperatuur is een stuk lager en de blaadjes vallen van de bomen. Het is herfst! In het voorjaar gaan we allemaal hard aan de slag in de tuin om het er allemaal zo mooi mogelijk uit te laten zien, maar vergeet ook het onderhoud in de herfst niet! Ik heb vijf tips op een rijtje gezet om de tuin herfst- en winterklaar te maken.

Kijken jullie mee?

tuin winterklaar maken

Gazon
Haal zoveel mogelijk blad en takken van het gras. Eind oktober kun je het gras voor de laatste keer maaien, maar maai het niet tekort, zo is het gras wat sterker om de winter door te komen. Als er nog kale plekken zijn in het gazon van bijvoorbeeld een zwembadje kunnen deze nog ingezaaid worden met graszaad.

Maak je overkapping winterklaar
De lange zomeravonden zijn helaas voorbij. Tijd om alles netjes op te ruimen! Natuurlijk kun je alles onder de overkapping laten staan, maar met eventuele storm kunnen er toch dingen kapot waaien. Ook met het vochtige weer is het niet verstandig om tuinkussens buiten te laten liggen. Zet dus alle mooie zomerdecoraties bij elkaar in de schuur, zo kun je het in het voorjaar weer makkelijk voor dag halen. Maak alle tuinkussens schoon en berg ze droog op. Maak alle tuinmeubelen schoon en zet ze in de schuur, of zorg dat ze droog staan. Haal al het blad weg en veeg goed aan. Hang eventueel leuke voederhangers voor de vogeltjes op.

tuin winterklaar maken

tuin winterklaar maken

Dakgoot
Maak de dakgoten van de woning, maar ook van je overkapping of tuinhuisje leeg. Zorg dat het blad uit de dakgoot gehaald wordt en dat de daken blad en tak vrij zijn. Hier heb je later in het seizoen alleen maar profijt van, niets is zo vervelender dan dakgoten die overstromen, of platte daken die vol blijven staan met water!

Bloembollen

Voorbereidingen voor het voorjaar
In de herfstperiode kun je de voorjaarsbollen gaan planten. Zo kun je er op rekenen dat je in het voorjaar een prachtige vrolijke tuin met bloemen hebt. Natuurlijk kunnen de bollen ook in bloembakken gedaan worden als je geen tuin hebt. Als je in de winter ook wat mooie bloemen in de tuin wilt denk dan eens aan de sneeuwklokjes! Deze tulpen- en alliumbollen heb ik op de herfstmarkt van Groei en Bloei in Emmeloord gekocht bij Koomen Bloembollen uit Ens.

Haag

Haag

Haag planten
In onze achtertuin hebben we een speciaal speelplekje voor Nina gemaakt. Hier staat een speelhuisje, haar zandbak, en in de zomer haar waterplay. Als afscheiding wilde we graag een mooie haag, maar natuurlijk niet te hoog. Via de website van Tuincentrum hebben we deze mooie laurierkers gekocht. In het najaar kun je namelijk nog goed een haag plaatsen. In het najaar is de grond nog niet te koud, maar wel wat natter zodat de wortels al goed kunnen settelen. Als het goed is hebben we dus in het voorjaar al mooi resultaat!

Is jullie tuin al herfst- winterklaar?

irma

 

 

Dit artikel bevat een samenwerking met een bedrijf of merk.
Uitgelichte afbeelding: Pixabay

8 Comments

  • Onze tuin is vorige week aangepakt 🙂 Lekker alles kort geknipt en opgeruimd. Bollen planten hebben we alleen nog niet gedaan en het lijkt me juist leuk om sneeuwklokjes te hebben straks !

  • Toevallig gaan we hier vandaag mee bezig! Ik heb de bollen al klaar staan en we gaan voor het laatst het gras maaien en grasmatten erop leggen. Verder alles even schoffelen en de tuinmeubelen afdekken. Hopelijk zijn we er dan klaar voor!

  • Mijn moeder is van de week geweest om al het onkruid weg te halen in de bakken, voor de rest hebben wij alleen maar tegels, dus vrij makkelijk onderhoud haha

Geef een reactie

CommentLuv badge