Oh, denneboom Oh, denneboom Wat zijn je takken wonderschoon!

Geen tuinplant die zo met december verbonden is als de spar. Deze kerstboom, vaak ten onrechte dennenboom genoemd, wordt dan massaal in huis gehaald en versierd. Laat je in december eens verleiden door de kleine spar met kluit. Ideaal als je weinig plek in huis hebt of het balkon of terras sfeervol wilt aankleden. Lampjes zorgen voor de finishing touch in de donkere dagen. De overige maanden geeft het miniboompje een bosachtige sfeer in de tuin.

Spar en den
Hoewel veel kerstliedjes de dennenboom benoemen, is het toch echt een spar. Het verschil zit ‘m in de naalden (eigenlijk: bladeren). Bij een spar zijn ze plat en staan ze afzonderlijk op de tak, dennennaalden zijn rond en staan bij elkaar. De spar (Picea) heeft vaak kegels onder de takken en heeft verschillende vormen. Bijvoorbeeld de klassieke, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan. Ze kunnen echter ook een bolvorm hebben of als piramide gekweekt zijn.

kerstboom_03

Binnen en buiten
In de tuin kan de spar zowel op een zonnige als een schaduwrijke plek staan. Haal je een spar in december in huis? Laat de boom dan eerst acclimatiseren in bijvoorbeeld een schuur of bijkeuken. Anders is de overgang van buiten naar binnen te groot. Zet de spar in een ruime pot met op de bodem een laag hydrokorrels. De tuinplant dient in huis regelmatig (flink wat) water te krijgen. Hydrokorrels nemen het teveel aan water op en voorkomen ‘natte voeten’. Na de Kerst geef je de spar een plekje in de tuin. Het is verstandig om de plant weer te laten acclimatiseren in bijkeuken of schuur.

kerstboom_02

Zelf heb ik de kleine spar met kluit buiten bij de voordeur staan. Dit staat heel gezellig met lampjes er in! We wonen aan een buitenweg, en deze plek is best wel donker, zo straalt het toch gezelligheid uit. Om op deze manier je huis & tuin te versieren vind ik een mooie en natuurlijke manier. Na de feestdagen kan de boom mooi in de tuin komen te staan. Het boompje staat heel stevig, en verliest geen naalden. Meer informatie over de spar en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Hebben jullie ook een mini boompje bij de deur staan? Of andere mooie decoratie?

irma_handtekening

 

Dit artikel bevat een product dat is opgestuurd door een bedrijf of merk.

5 Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge