De Ideale Drenkeling

Twee weken geleden stond er stuk op de facebookpagina van de plaatselijke krant (het Urkerland) over ‘De Ideale Drenkeling’. Deze titel sprak mij aan, een ideale drenkeling? Kan dat? Jelle Buning gaat op een zonnige septemberdag in 2009 zwemmen in zee. Maar 5 kwartier later moet de KNRM hem oppikken, Jelle was uitgeput, en had een lichaamstemperatuur van 32 graden. Op dat moment was de dood erg dichtbij…

Het Urkerland schreef dat Jelle (fysiotherapeut en acteur) van zijn verhaal een theaterstuk heeft gemaakt, en vrijdag 19 mei op Urk de voorstelling zou gaan spelen. Het eerste wat ik deed was mijn vader en broertje taggen onder het bericht, en 10 minuten laten kreeg ik een whatsappje van mijn vader met de vraag of hij de kaarten zou bestellen. Leuk we gaan! Nou ja leuk, interessant! Ik hoor de verhalen altijd van ‘de andere kant’, en ik ben heel benieuwd wat er allemaal door het hoofd van Jelle is gegaan die 5 kwartier dat hij in het water heeft gelegen.

Vrijdagavond kwamen mijn ouders om half 8 bij mij thuis. Mijn moeder kwam oppassen op Nina en ik reed met mijn vader naar de Visserijschool waar Jelle zijn theaterstuk zou laten zien. Toen we binnenkwamen zag ik al dat er niet veel mensen waren, wat jammer! In de zaal stond grote bak water met schermen er achter waar de zee op te zien was. Toen iedereen een plekje gevonden had kwam Jelle binnen in zijn boxershort, precies zoals hij die dag ook was gaan zwemmen. Hij was op zaterdagmorgen vroeg, voor het ontbijt, gaan zwemmen met twee vrienden. Na een tijdje zwemmen gingen de vrienden terug naar de kant en Jelle zou nog even 2 golven pakken, maar helaas kwam hij terecht in een mui.

Jelle vertelt het verhaal aan de hand van een aantal belangrijke personages: zijn vader die zweminstructeur was, zijn thuisblijvende zoontje die alles aanvoelde, de onbekende vrouw die op diezelfde dag door de KNRM levenloos uit het water werd gehaald, de strandjutter die door Jelle’s vrienden werd gealarmeerd, en het verhaal van Odysseus die terugverlangt naar zijn Ithaca, zijn thuis Zuidhorn. Nadat Jelle ‘s morgens uit het water is gehaald door de KNRM is hij dezelfde middag nog naar het boothuis gegaan om de bemanning te bedanken. De bemanning was nog druk aan het napraten en evalueren met bier en frikandellen.

De bemanning was nog druk aan het napraten en evalueren met bier en frikandellen.

Ik wil jullie niet teveel vertellen over het stuk, want jullie kunnen het binnenkort natuurlijk ook zelf nog gaan bekijken! Ik kan jullie wel vertellen dat ik 1:30 uur vol aandacht heb gekeken, en af en toe wat vochtige ogen had. Jelle sleept je helemaal mee naar die bewuste dag in september. Het was bijzonder, emotioneel en meeslepend. Jelle heeft er ook veel leuke humor in gestopt zodat het ook vaak lachwekkend was!

Ook dit speciale theaterstuk van Jelle meemaken? Op deze pagina staan de geplande evenementen, onder andere in Delft, Vlieland en Lemmer!

Weten jullie wat je moet doen als je terecht komt in een mui?

 

 

10 Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge