Baantjer | De Cock en de schaduw van de dood

Zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op (Nederlandse) politieseries. Met de serie Baantjer ben ik eigenlijk vanaf kleins af aan opgegroeid. En ook de boeken heb ik allemaal gelezen! Toen ik het nieuws binnen kreeg dat er weer een nieuw boek uit zou komen wist ik natuurlijk meteen dat ik dit boek ook ging lezen! Sinds vorige maand ligt De Cock en de schaduw van de dood door Peter Römer in de winkel. 

Kijken jullie mee?

Appie

De Cock en de schaduw van de dood is alweer deel 87 van de Baantjer-serie. Appie Baantjer, een van ’s lands meest geliefde schrijvers, heeft De Cock onsterfelijk gemaakt. Albert Cornelis Baantjer, beter bekend als Appie, werd op 16 september 1923 geboren op Urk. Een aantal jaar later verhuisde het gezin naar Amsterdam. Ruim achtentwintig jaar is Baantjer als rechercheur verbonden gebleven aan bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Toen Appie gevraagd werd een serie detectives op te zetten creëerde hij De Cock, de inmiddels – mede door de televisieserie met Piet Römer als De Cock – overbekende speurder met zijn ouden vilten hoedje en immer pijnlijke voeten, wars van fysiek geweld en vertrouwend op intuïtie en ervaring.

De Cock

De naam ‘De Cock’ is gebaseerd op Den Haan, die op de Warmoesstraat werkte toen Baantjer begon te schrijven. Den Haan had in het verzet gezeten en werd daar ‘Le Coq’ genoemd (Frans voor ‘de Haan’). Op het bureau Warmoesstraat werkte ook een jonge inspecteur die zich altijd voorstelde met ‘Hock met ceekaa’. Appie voegde deze twee personen samen tot ‘De Cock met ceeooceekaa’, het personage dat voor een groot deel gebaseerd was op Baantjer zelf. De Cocks assistent Vledder is genoemd naar een rechercheur die dezelfde naam droeg. Tot op het laatst kreeg Appie zijn inspiratie van de politie, en hield hij alle ontwikkelingen bij de politiekorpsen bij. 

Peter Römer

Van de boeken van Appie Baantjer werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht; een tot op heden nog steeds ongeëvenaarde prestatie voor een Nederlandse auteur. Op 29 augustus 2010 overleed de schrijver, na een kort ziekbed. Hij bleef tot het laatst vrolijk en goedlachs. Deel 70 is de laatste ‘De Cock’ van zijn hand, tegenwoordig schrijft Peter Römer de nieuwe delen in de succesvolle serie. Peter Römer is auteur en acteur. Nadat ‘De Cock’-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer, vervolgt hij nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Peter Römer schrijft geheel in de geest van Appie Baantjer, en zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen. 

De Cock en de schaduw van de dood

Baantjer

Een melding komt natuurlijk altijd op een onverwacht moment. Zo ook wanneer De Cock, Vledder en hun collega’s een koffiemoment hebben voor het afscheid van Lotty, de zeer gewaardeerde stagiaire. Maar de taart is nog niet op als De Cock wordt opgeroepen: een dode vrouw op straat, onder verdachte omstandigheden uit een hotelraam gevallen. Lotty gaat natuurlijk nog even mee op haar laatste dag. Als de politie de straat afzet om het opdringerige en onrustige publiek op afstand te houden en de ambulance door te kunnen laten, krijgt De Cock er tot zijn ontzetting een tweede misdrijf bij, want Lotty wordt door een onbekende omstander neergestoken…

Peter schrijft absoluut op de manier hoe we de Baantjer boeken ‘gewend’ zijn. Maar toch zitten er nu ook dingen in die op dit moment erg aan de orde zijn. Zo is het thema uit dit boek het  onbegrijpelijke geweld tegen hulpverleners. Ambulancepersoneel, BOA’s en politiemensen worden belaagd door het publiek dat zij van dienst willen zijn. Maar uiteraard veranderen ook de telefoons, computers en auto’s in deze serie mee… Alleen De Cock word geen jaartje ouder lijkt het wel.

Ik ben nog steeds groot fan van de Baantjer boeken, ze lezen ‘lekker weg’ en nemen je echt mee! 

Baantjer, De Cock en de schaduw van de dood ligt vanaf nu in de winkel voor €10,99.

Zijn jullie bekend met de Baantjer serie? 

irma

 

 

Dit artikel bevat een samenwerking met een bedrijf of merk.
Dit artikel bevat een affiliate link.

Geef een reactie

CommentLuv badge