Urk | Alles en iedereen over één kam scheren #doeslief

Jullie weten vast wel waar ik woon, Urk! Het mooiste dorp van Nederland, gezellig, knus en hartstikke leuk! Maar durf ik deze eerste regels nog wel neer te zetten na afgelopen week? Wie gelooft dit nog? En dan start er volgende week ook nog een reality soap over ‘ons’ dorp…

Kijken jullie mee?

Zoals jullie wel weten wonen wij buiten het ‘echte’ dorp. Maandagavond waren wij na het avondeten wat aan het opruimen, en tikkertje door de woonkamer aan het spelen met Nina. Toen er al eens twee politieauto’s voorbij waren gekomen ging ik kijken op social media, nieuwsgierig? Ja misschien wel. Ik kon niets vinden, dus gingen we er eigenlijk van uit dat het medische hulp o.i.d was. Toen er nog een aantal politieauto’s het dorp in gingen wisten we dat er toch wel echt iets mis moest zijn. De whatsappjes kwamen al binnen: ‘wat is er aan de hand’?

Een uur later was het allemaal iets duidelijker. Wat je tenminste op Urk ‘duidelijk’ kan noemen, er gingen zo’n 3 a 4 verschillende verhalen in de ronde. Er zou een groep jongeren afgesproken hebben om te vechten. Maar zoals het op Urk gaat… de grootste groep mensen waren toeschouwers. Mensen die even heen gingen om te kijken, ze blijven staan want ze zien bekenden etc. Later werd er ook nog bekend dat er een groep jongeren bij een Nederlands-Marokkaans gezin waren binnen gedrongen waarbij de moeder gewond was geraakt. Het was dus echt helemaal uit de hand gelopen!

De politie heeft goed opgetreden en de grote groep uit elkaar gedreven. Maar op social media ging het ruziën verder, reactie’s kwamen uit het hele land en er werden zelfs plannen gemaakt voor andere avonden! Van haatberichten tot filmpjes met wapens… waar zijn we nou allemaal mee bezig zeg! #doeslief!

Toegangswegen afgesloten

Dinsdagavond stonden er meer dan 20 politieauto’s klaar vanwege alle geruchten en social media berichten. Op een gegevens moment was er bekend dat er personen van buiten Urk naar het dorp toe wilden dus werden ook de toegangswegen afgesloten. Urk… Het mooiste dorp van Nederland, waar het zo gezellig, knus en leuk is. Ik schaam me diep!

Ik schaam mij ook zeker voor alle reactie’s onder de artikelen van diverse nieuwssite’s. Alle scheldwoorden zijn niet te tellen, en Urkers worden allemaal over 1 kam geschoren. Ik neem het absoluut niet op voor die groep jongeren (en of dit er nu 10, 50 of 100 waren, dat laten we er even buiten), nee zij mogen zeker gestraft worden voor wat ze gedaan hebben. Maar laten het nu 100 jongeren geweest zijn die in die straat hebben gestaan. Er wonen meer dan 20.000 mensen op Urk, dus echt niet ‘heel Urk’ stond daar in de straat, en we nemen het ook zeker niet voor deze jongeren op.

Ook woensdag- en gisteravond waren alle toegangswegen afgesloten, en werden alle auto’s gecontroleerd. Maar voor vanmiddag en vanavond zijn een aantal evenementen aangemaakt op Facebook, waaronder ‘Feestje bouwen op Urk’. Deze evenementen komen van Marokaanse jongeren uit het hele land die een bezoekje willen brengen aan Urk. Ook dit is natuurlijk niet goed te keuren, en kan nooit goed aflopen.

Social media / Pers

Social media heeft zeker een grote rol in dit hele verhaal. Je hoeft maar in een whatsapp groep te zeggen wat er aan de hand is en iedereen komt goed kijken, heeft een mening, of stuurt het door. Ook de filmpjes gingen heel snel rond en werden door de media opgepikt. Logisch ook natuurlijk, het gaat over Urk en het is erg negatief, dus laat de reactie’s maar komen! Als social media en het internet er niet was geweest was de eerste ruzie vast en zeker met een sisser afgelopen, was het daar bij gebleven en hadden we er nooit iets over gehoord. Wat ik wel echt heel erg kwalijk neem is dat onder andere het AD en Elfie Tromp bij NPO berichten de wereld inslingeren die tot haat aanzetten, en die vervolgens ook nog eens niet waar zijn. Ik druk mij nog erg zacht uit, want Elfie Tromp was gewoon racistisch naar Urkers toe.

Hopelijk blijft vandaag alles rustig. Ik ben in ieder geval op dit soort dagen erg blij dat ik niet te maken heb met collega’s bij het koffiezetapparaat die uiteraard allemaal vragen gaan stellen. Want wat kun je zeggen? Het is niet goed te praten, van beide kanten niet.

Dus aan iedereen die hiermee te maken had: #doeslief

irma

3 Comments

  • Dat heb je mooi geschreven Irma! Het is idd niet normaal dat die jongeren bij soufian naar binnen zijn gegaan!! Maar wat er nou beloofd word voor vandaag… Dat is ook niet normaal!! Ze hadden het beter 1 op 1 kunnen uitvechten… Maar goed het is gebeurd en ik hoop ook dat die vreselijke berichtjes, filmpjes, en reacties op social media en nieuws sites stoppen #doeslief

  • Goed om de andere kant van het verhaal te horen. Ik heb trouwens geen moment gedacht dat Urkers aso’s zijn, ik ken namelijk alleen maar aardige Urkers, al zal ook daar niet iedereen even vriendelijk zijn, net zoals dat in elk dorp of wijk het geval is. Social media op zich is de schuld niet maar de mensen die er misbruik van maken. Hopelijk keert de rust snel terug in jullie mooie en gezellige dorp. 👍

Geef een reactie

CommentLuv badge