Sinterklaas tag

Sinterklaas, ik hou er van! De sfeervolle periode, het organiseren, blije kindergezichtjes, heerlijk! Tijd voor een leuke ‘Sinterklaas Tag’ (deze heb ik gevonden bij blogmama)! Deze 20 vragen over sinterklaas ga ik dus ook even voor jullie beantwoorden.

1. Ga je met de kids naar een intocht?
Zelf zit ik al een aantal jaren in de organisatie van de intocht op Urk. Mijn ouders gaan samen met mijn man en ons dochtertje voor de tweede keer naar de intocht, en ik kom ze vast wel even tegen!

2. Schoen zetten, hoe vaak?
Iedere zaterdagavond, van de intocht tot 5 december.

3. Zelf pepernoten bakken?
Helaas, ik denk niet dat dat goed gaat komen!

4. Wat staat er op het verlanglijstje van je kind?
Nina is nog iets te klein om zelf een verlanglijstje te maken. Mijn moeder gaat mijn oude poppenwieg van vroeger opknappen, super leuk dat ze die krijgt van mijn ouders! Van ons krijgt ze de dierentuin van ZoefZoef.

5. Versier jij je huis met Sinterklaas versiering?
Geen grote versieringen, maar ik heb wel altijd een houten bordje met een sinterklaas en zwarte piet bij de voordeur hangen. Misschien als Nina er wat meer besef van heeft dat ik dat wel ga doen.

6. Je favoriete sinterklaaslekkernij?
Chocolade pepernoten (wit!)

Sinterklaas op school
Sinterklaas op school, ik denk groep 1/2

7. Welke chocoladeletters koop je?
De H, I & N, en vaak koop ik de A bij de bakkerij hier in het dorp voor mijn moeder.

8. Sinterklaasfeestje: zelf organiseren of bezoeken?
Met een groep van ongeveer 10 vrijwilligers organiseren wij de intocht van Urk. Van Januari tot December zijn we daar mee bezig, en ook dit jaar wordt het weer een groot feest! Op zaterdag 19 november komt de Sint met zijn pieten om 17:00 uur de haven binnenvaren.

9. Welk sinterklaasliedje wordt bij jou thuis het meest gezongen?
Momenteel zingt Nina nog niet, maar vroeger toen ik zelf mijn schoen nog zette probeerde ik de kortste liedjes zoals ‘Sinterklaas kapoentje’. Helaas nam sinterklaas (mijn ouders) daar geen genoegen mee.

10. Schrijf je Sinterklaas gedichten?
Jazeker! Ik zie er altijd tegenop, maar als ik een avondje ga zitten komen er altijd wel gedichten op papier.

11. Sinterklaas doet zijn inkopen het hele jaar door, vlak voor of tijdens Sinterklaas?
Ik probeer altijd op tijd te beginnen, ook omdat we het in die periode druk hebben met de intocht, en mijn man het druk heeft in de winkel. Helaas lukt het niet altijd en moeten we op het laatste moment toch nog om een aantal cadeautjes.

12. Samen met de kids een Sinterklaas knutselwerkjes maken?
Ja leuk! Helaas is Nina nu nog wat te klein maar volgend jaar gaat dat zeker gebeuren! Ik heb al een aantal dingen opgeslagen op Pinterest die ik zeker samen wil maken.

Sinterklaasintocht
Urk | Sinterklaas avondintocht 2015

13. Vind je cadeautjes inpakken leuk?
Misschien vind ik dat nog wel het leukste! Heerlijk! Verschillende soorten papier, lintjes, labeltjes, passen en meten, ik hou er van!

14. Met wie vier je pakjesavond?
Mijn ouders, broertje, man en dochtertje.

15. Waar kan Sinterklaas de leukste schoencadeautjes shoppen?
Voor schoencadeautjes ga ik kijken bij de Zeeman, Action of Wibra.

16. Kijk je samen met het gezin Sinterklaas op televisie?
Dit jaar komt Sinterklaas een weekje later aan op Urk, dus kunnen we mooi ‘live’ de intocht kijken. Vorige jaren keek ik de intocht altijd een dag later even terug. Vroeger bij mijn ouders was het ook traditie om met een bordje patat voor de televisie de intocht te kijken, heerlijk!

17. Wat is je leukste herinnering aan Sinterklaas?
Dat de sinterklaas en pieten mij herkenden vond ik toch altijd wel heel bijzonder, en zo was het voor mij ook heel ‘echt’. Mijn buurman was altijd hoofdpiet hier in het dorp met de intocht, en mijn andere buurman was altijd sinterklaas op de basisschool. Ik vond het maar bijzonder dat ze alles van mij wisten…

18. Het Sinterklaasfeest moet een traditie blijven?
Jazeker! Een groot kinderfeest!

19. Wat vind je leuker Sinterklaas of Kerstmis?
Voor ons zijn Sinterklaas en Kerst twee hele verschillende feesten. Sinterklaas vieren wij met cadeautjes, en Kerst niet. Van beiden feestdagen kan ik erg genieten, samen met mijn gezin en familie.

20. Ben je blij als het 6 december is?
Ik vind de Sinterklaasperiode geweldig! Maar als de intocht dichterbij komt, en er wat stressmomentjes geweest zijn denk je toch wel (als organisatie) ‘als het eerst maar voorbij is’ en ‘als alles maar goed gaat’. Dan komen er nog wat bezoekjes bij scholen, verenigingen en tussendoor zelf nog thuis Sinterklaas vieren. De rustige periode begint voor mij dus op 6 december. Voor mijn man begint dat 1e Kerstdag, als iedereen zijn boodschappen binnen heeft 😉

Als ik zo de foto’s terug kijk van vroeger ben ik blij dat het uiterlijk van de Sint behoorlijk veranderd is hier op Urk. Maar…het is een kinderfeest, vroeg was ik er heilig van overtuigd dat de Sint en zijn pieten echt uit Spanje kwamen varen! Als het sprookje maar door iedereen meegespeeld wordt.

Hoe vieren jullie sinterklaas? En naar welke intocht gaan jullie?

irma_handtekening

2 Comments

  • Wat een leuke tag! Wij vieren geen sinterklaas, en gaan ook niet naar optochten etc. Ik ben altijd blij dat het 6 december is want dan kan ik de kerstboom opzetten haha. Het liefst doe ik dat nu al maar mijn vriend vind dat eerst sinterklaas moet zijn geweest haha

Geef een reactie

CommentLuv badge