Yumbox | Een beestenbende

Het schooljaar is weer begonnen en dat betekend ook: broodtrommels vullen! En dat kan natuurlijk op diverse manieren, van een broodje met pasta tot een uitgebreide lunch met fruit en groente! Vandaag schrijf ik niet zelf een artikel maar doet Maureen dit. Zij vult de broodtrommels van haar tweeling als prachtige kunstwerken! En aangezien het schooljaar net weer begonnen is kunnen wij wel wat tips gebruiken.

Kijken jullie mee?

Maureen | Ik beken, ik ben zo’n moeder. Ik ben zo’n moeder waarvan de kinderen opgepimpte broodtrommels mee krijgen. Van een strandbal bolletje tot berenbrood, van stoere piraten lunches tot een hartjes trommel. En niet alleen onze tweeling geniet ervan, ook ik word elke keer weer blij van een creatief proces.

Hoe het begon
Drie jaar geleden toen onze tweeling in groep één zat, kreeg ik de diagnose kanker. En alsof dat al niet voldoende was kreeg ik als bonusprijs ook nog de spierziekte Myasthenia Gravis erbij. Na een geslaagde tumorverwijdering ging het met de spierziekte bergafwaarts, er waren dagen dat ik bijna niet uit bed kon komen. Toch wilde ik graag mooie herinneringen maken met en voor onze kinderen. ‘S avonds zaten we met ons viertjes aan tafel en vulden samen de broodtrommels met verschillende lekkernijen zoals komkommertjes, tomaatjes, druiven, brood in vormpjes en nootjes. Uiteindelijk kwam ik erachter dat dit Bento heet en ben ik mij verder gaan verdiepen in het oppimpen van de broodtrommels. De eenvakstrommel werd al snel verruild voor een super hippe Yumbox. En ondanks dat ze vrij prijzig zijn, zijn ze het geld dubbel en dwars waard. De Yumbox is lekvrij en luchtdicht dus ook ideaal voor vloeistoffen, maar als je geen Yumbox hebt is het ook geen probleem want met wat siliconen cupcakevormpjes kom je ook een heel eind. Hopelijk kan ik jullie inspireren en motiveren om lekker aan de slag te gaan.

yumbox

Een beestenbende in de trommel

Onze dame is een veel betere eter dan onze zoon. Ze wil alles proberen, maar deelt ook graag met vriendinnetjes op school. Vaak doe ik wat extra in de trommel, zodat daar ook de mogelijkheid voor is. Ik ben begonnen met het voorverwarmen van de oven tot 200 graden om heerlijke eiermuffins te maken. Ondertussen snij ik wat paprika, tomaat en champignons fijn en meng dit met 4 eieren en een scheutje melk in een maatbeker. Ik vul de cupcakevormpjes tot drie-vierde en strooi er wat kaas over heen. De vormpjes gaan voor ongeveer 20 minuten in de oven. Ze zijn klaar als het eimengsel droog is en goed omhoog is gekomen. Een tip, laat ze in de oven met de deur op een kiertje afkoelen. Zo zakken ze mindersnel in. Ondertussen snij ik uit wortel een hanenkam, neusje en pootjes. Zelf gebruik ik graag oogprikkertjes en zo heb je een heerlijk goed vullend kipje met verborgen groente.

Als je zoals ik drie jaar bezig bent met bento, kunnen natuurlijk leuke prikkers niet ontbreken. Ik steek aan de prikkers een basilicumblaasje, een tomaatje en mozzarella bolletje en zo krijg je heel makkelijk een echte kinderboerderij in je broodtrommel. Je heb natuurlijk vierkant brood, maar ik heb een volkoren boterham vierkant gesneden. De bovenste korstjes worden koeienoren en van kaas maak ik een snuit en oogjes. De vlekken zijn nori vellen, maar daar zou je ook prima kaas of een plakje ham voor kunnen gebruiken. In het kleine kuikenbakje zitten wat rozijntjes en in het middelste vakje om in stijl te blijven boerderij koekjes van de Lidl. Als dan om twaalf uur je broodtrommel open gaat, dan zie ik bijna de gelukzalige koppies van de kinderen al. En daar doe ik het toch voor.

yumbox

Knorrend tien uurtje

Heerlijk hè al dat zomerfruit. Hier leven we ons elke week weer uit op de groenteafdeling. Onze zoon lust warempel ook watermeloen, maar het liefst wel met zo min mogelijk pitjes. En dat zie je ook zo goed van de buitenkant hè 😉 Met een grote en kleine uitsteker steek ik rondjes uit. Heb je die niet, geen probleem. Je kan ook een glas en kopje gebruiken. Een aardbei dient als snuit en oortjes en twee blauwe besjes als ogen. De pootjes zijn wortelplakjes en de krulstaart een stukje roze aardbeien veter (mag jij raden wat er als eerste op ging). Een halve schijf verse ananas wordt met wortelstralen een zon en de geschaafde mini komkommer is het gras. Ik heb er een hek overheen gelegd zodat de varkens niet weg lopen ;-). Wat rode besjes voor de gezelligheid erbij en geen kind die hier nog vraagt om de snoeppot na zon lekkere fruitplank.

yumbox

Mehhhh mehhh voor onze mekkergeit euuuu schaap

Onze zoon is niet zo van de groente. Toch blijf ik structureel groente mee naar school geven. Ondertussen eet hij daardoor al komkommer, wortel en paprika. En ook wat meer soorten fruit dan alleen de standaard appel met kaneel. Elke dag een appel in de pauze dat moet toch een keer je neus uit komen. Als het aan onze man ligt niet. Het wil nog wel eens helpen om fruit uit te steken in vormpjes. De watermeloen in deze Yumbox zijn veranderd in bloemetjes en een geraspte wortel doet prima dienst als een vogelnest. Met een gekookt eitje, een wortelneus en hanenkam en een paar prikkertjes oogjes is een ei zo veranderd in een kip.

Met een bloem-uitsteker steek ik uit witbrood een schapenlijfje en met een voedselschaar knip ik een hoofdje en oren uit. Eetbare oogjes, onder andere verkrijgbaar bij de Wibra, en een mond van aardbeienveter maken het schaapje helemaal af. Nog wat mini komkommers als wei en het schaapje kan heerlijk dartelen. In het kleine varkenbakje zit een blokje kaas en in het middelste vakje rode besjes. Niet dat hij het eet hoor. Maar wie weet ziet hij licht en verrast hij ons (en zichzelf) 😉

Hopelijk hebben jullie net zo genoten van het lezen als dat ik heb gedaan van het maken van deze blog. Vind je het leuk meer creatieve uitspattingen van mij te zien kijk dan eens op mijn Instagram of op mijn blog.

Hopelijk tot snel en heel veel liefs Maureen

6 Comments

  • ik vind het erg leuk…voor een keertje. je kind dagelijks zo’n trommel me naar school geven…mijn mening daarover vind je op mijn website 🙂

    • Ik heb je blog even gelezen idd! Gelukkig zijn we niet allemaal het zelfde! Ik geniet namelijk zelf intens van het creatieve proces en bezig zijn! En voel het totaal niet als opgave! En dat broodje kaas ook niets mis mee hoor! Beide worden met liefde gemaakt en daar gaat het om

  • Hier geen broodtrommels mee naar school (tja, huisonderwijzers hé, die moeten niets meenemen LOL), maar wat ik wel deed (en soms nog) zijn “muffin tin lunches”. Mijn jongste is een heel moeilijke eter, en op die manier bleef het voor hem overzichtelijk. In één cupje iets van granen, in een ander zuivel, een derde fruit, en zo alles vol zodat ik zeker was dat hij van alles had wat hij nodig had. En het was nog leuk om te doen ook 🙂

  • Ik doe het niet zo vaak meer maar geef wel geregeld een broodtrommelliefde kaartje mee. Wanneer ik tijd heb voor de bento wordt het wel altijd gewaardeerd!

  • Hier wisselen we het ool af! De ene dag een thema trommel de andere keer een 5 minuten klaar lunch! In de yumbox lijkt het al meteen heel wat! Leuk he de broodtrommelbriefjes. Ik hou er van

Geef een reactie

CommentLuv badge