Opvoeden, hoe doen wij dat? | Mommy Wars Tag

Ik ben weer getagd! En dit keer in de ‘Mommy Wars Tag’ door papablogger Rob! Klinkt allemaal heel uitdagend, dus ik vrees dat de vragen ook zo zijn… En inderdaad, ga ik voor borst- of flesvoeding? Kreeg Nina potjes of verse groente? En gebruik ik wasbare luiers of koop ze bij de supermarkt? Vragen waar ik mijn eigen mening over kan geven. Geen probleem natuurlijk maar dat wil niet zeggen dat alleen ik gelijk heb. Keuze’s maken in de opvoeding is lastig, en de keuzes die ouders maken, maken zij omdat ze denken dat dat het beste is voor hun kind. En dat is prima! Iedere ouder wil het beste voor hun kind, en daar gaan we voor!

Lezen jullie mee?

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Toen Nina geboren was wilde ik graag beginnen met borstvoeding. Ik was benieuwd of dit ging lukken, en had meteen gezegd dat ik het niet eindeloos lang wilde proberen. De start ging heel goed, en 8 weken heb ik Nina borstvoeding gegeven. Toen kwamen er wat lichamelijke problemen bij mezelf en heb ik besloten langzaam over te stappen op de fles. Nina reageerde daar gelukkig heel goed op dus binnen een paar weken waren alle voedingen alleen nog via de fles. Mijn man vond dat natuurlijk ook stukken leuker, zo kon hij Nina ook af en toe de fles geven!

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Sinds de dag dat we thuiskwamen uit het ziekenhuis slaapt Nina in haar eigen bedje. Meteen in het ‘grote’ ledikant op haar eigen kamer. Mijn man en ik hebben het er eigenlijk niet eens over gehad of we Nina bij ons op de kamer wilde laten slapen, laat staan bij ons in bed. Er zou ook geen plek zijn op onze slaapkamer om een extra wiegje neer te zetten, maar ik ken mezelf ook goed genoeg dat ik wakker wordt van ieder kreuntje en steuntje van een pasgeboren baby. Nee laat me dan maar lekker slapen! Van het huilen voor een voeding midden in de nacht werden we toch echt wel wakker. Dan ging mijn man uit bed om de luier te verschonen en dan kwam Nina bij mij om te voeden. Op dit moment is Nina 3,5 jaar en nog steeds slaapt zij (ondertussen op een eenpersoonsbed) erg goed, ze houd er van! En dat heeft ze van niemand vreemd…

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Kant-en-klaar, absoluut! Ik zag mezelf niet vele wasjes extra draaien met wasbare luiers. Nee ik vind het maar al te makkelijk om met kant-en-klare luiers te verschonen. We zijn begonnen met Pampers, en eigenlijk ook altijd gebruikt. Af en toe een ander merk omdat de maat bijvoorbeeld even was uitverkocht maar we kwamen altijd weer terug bij Pampers. Op dit moment is Nina overdag zindelijk (hoera!) en ‘s nachts draagt ze nog een luierbroekje, deze vind ik ook echt hartstikke fijn!

De Orchideeën Hoeve

Uitsluitend houten speelgoed of V-Tech?

Ik vind houten speelgoed echt geweldig. Super leuk, en het ziet er prachtig uit! En gelukkig vind Nina haar nieuwe poppenhuis ook erg leuk om mee te spelen. Maar natuurlijk trekt een kind altijd naar kleurtjes en geluidjes, en staat hier in huis ook genoeg speelgoed in vrolijke kleurtjes en met (te vrolijke) muziekjes. Als je kind het maar leuk vind!

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Ik was een beetje van allebei eigenlijk! Als wij zelf iets gingen eten wat Nina ook kon eten dat kon ze natuurlijk gewoon lekker vers mee eten. En als er genoeg over was kon dat ook mooi in bakjes de vriezer in. Maar als ik eens echt geen zin had om speciaal te koken, wat minder tijd had, of Nina had echt NU trek dan ging er ook wel eens een potje eten of fruit open. Ik had ze altijd op voorraad, ‘voor het geval dat’. De potjes vond ik ook hartstikke handig trouwens voor onderweg of bij de oppas. Nu eet Nina eigenlijk alles met de pot mee. Natuurlijk zijn er dingen waar ze haar neus voor optrekt, maar ook dat heeft ze van niemand vreemd… helaas.

Haarbandje Ieniemina

Dragen of wagen?

Wij zijn voor een mooie wagen gegaan. De Mutsy Evo Urban Nomad is het geworden, en hier hebben we heel veel plezier aan gehad. Wij wonen niet dicht bij het dorp, en ik ging een paar keer per week lopend naar mijn ouders. Heerlijk vond ik dat, en Nina lag heerlijk in de wagen! Ik zag mezelf echt niet dragen, vond het een beetje ingewikkeld en mijn man vond het ook niets. Dat mag natuurlijk, dus de wagen was een uitkomst!

Ga jij al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Toen Nina 2 jaar was hebben we een poging gedaan maar was al snel duidelijk dat Nina er nog niet aan toe was. Vanavond toen hebben we haar wel gewoon iedere ochtend en avond op de wc gezet om er aan te laten wennen, en dat ging goed! In de zomervakantie vorig jaar zijn we er nog eens mee gestart, Nina was 3 geworden en ging steeds vaker naar de wc. En van het een op het andere moment was ze overdag zindelijk. Alleen in de nacht heeft ze nog een luierbroekje aan.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Jullie zullen het vast al wel weten, dan ga ik voor Primark. Hoe snel de kleding van jonge kindjes gaat is niet normaal, dus dan maar wat goedkoper! Ik vind het heerlijk als ze gewoon lekker kan buiten spelen, knutselen op de Peuterspeelzaal en lekker van de glijbaan gaat. Als je kind dan iets aan heeft waar een gemiddeld gezin een hele week van kan eten zou ik toch even slikken… sorry!

Nina met konijn

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drilsergeant?

Ik denk dat er met mij meer onderhandeling mogelijk is dan met mijn man. En dat weet Nina ook… 😉

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Een lastige vraag! Als baby loop je misschien wat vaker heen omdat je niet weet wat er is, maar als ze een schone luier hebben, geen honger, hebben geboerd en er echt niets aan de hand blijkt te zijn dan lieten we haar wel eens huilen. Uiteraard geen uren, wees maar niet bang. Nu is ze op een leeftijd dat je weet wat er aan de hand is. Als ze is gevallen of pijn heeft troost ik haar zeker, en is het meestal ook snel weer klaar. Maar als ze boos is en daarom moet huilen mag ze dat even op de onderste trede van de trap doen 😉

Genoeg punten waar we allemaal uit moeten kiezen, en beslissingen maken. En niets is goed of fout! En nu ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe jullie het allemaal doen? Laat het uiteraard netjes achter in de comments. De ‘mama-maffia’ weet het altijd heel goed op te schrijven voor iemand anders, maar doe wat goed voelt!

Ik tag Marieke van Momentjevangeluk, Judith van Pink Press en Daisy van Life is a catwalk. Lezen jullie ook hun verhaal?

Wat voor keuzes maken jullie in de opvoeding?

irma

 

Dit artikel bevat affiliate links.

 

1 Comment

  • Leuk geschreven! Hier alle 3 de eerste weken bv gegeven en daarna ook overgegaan op flesvoeding.de eerste 2 a 3 weken lagen ze in een wiegje, daarna gingen ze op hun eigen kamer in hun ledikantje alle 3 lagen ze rond de 2 jaar op een groot bed. Altijd kant en klaar pampers gekocht maar dan van kruidvat merk. En Wesley en Hilse altijd in de wagen gehad, maar Jack ook wel een tijdje gedragen. Alle 3 weten ze van de hoek als ze echt boos zijn om hun zin te krijgen😉 voor de rest houden ze van uitproberen maar ook van knuffelen en gezelligheid! Kortom af en toe kunnen we ze achter het behang plakken maar grotendeels is het gewoon lekker genieten en vooral dankbaar zijn met en voor elkaar

Geef een reactie

CommentLuv badge