Op vakantie met… Jan & Helma

Het is februari en ik hoor verschillende mensen al over de (zomer)vakantie praten. Iedereen is aan het bedenken waar hij of zij heen gaat dit jaar. De komende 5 weken komt er iedere woensdag iemand aan het woord en verteld over zijn favoriete vakantie. Zo kunnen jullie misschien wel wat inspiratie opdoen! Deze week beginnen we met Jan en Helma, hun laatste reis was naar Zuid Afrika en ze vertellen hier graag over!

Kijken jullie mee?

Helma | Mijn naam is Helma van Veen. Ik ben 29 jaar, 5 jaar getrouwd met Jan en samen hebben we een mopshondje Job. Zelf ben ik werkzaam binnen de zorg voor mensen met een beperking en hierbinnen doe ik veel diverse taken. Een van mijn grootste hobby’s is reizen en meer van de wereld ontdekken. Wanneer we ook maar iets aan geld hebben gespaard ben ik alweer aan het kijken naar goedkope tickets. Eigenlijk reis ik meestal met Jan, we zijn goed op elkaar ingesteld en vinden het fijn om langere tijd samen weg te zijn. Ook tripjes met familie of vriendinnen zijn natuurlijk super om te doen!

Wij vinden het fijn om zelf onze reizen samen te stellen. Wanneer we weten waar we naartoe willen boeken we zelf tickets en zoeken we de hotelletjes en boetiekjes op via internet. We vinden het fijn om in kleinschalige hotels en B&B’s te overnachten. Zo sta je dichter bij het werkelijke leven in een land en hoor je de persoonlijke verhalen. Onze laatste reis naar Zuid Afrika hebben we ook zo vorm gegeven. Wanneer we er zelf niet helemaal uitkomen qua route of iets dergelijks zoeken we via internet een contact persoon (bijv. via een hotel dat we geboekt hebben) en zij zijn meestal meer dan enthousiast in het geven van tips. Het is tenslotte hun land, en zij zijn daar trots op!

Afrika

Ik heb al jaren de droom om naar Afrika te gaan. Jan helemaal niet juist, met het resultaat dat we steeds compromissen sloten en in veel landen zijn geweest waaronder: Indonesië, Nicaragua/Costa Rica, diverse Caribische eilanden, IJsland, Noorwegen en nog een heel rijtje… Allemaal geweldige plekken en ervaringen maar ik vond het nu hoogtijd om toch eindelijk die droomreis te gaan maken naar Zuid- Afrika. Ik heb Jan kunnen overtuigen door er een aantal dagen zonnig Mauritius aan vast te plakken. We zijn 3 weken weggeweest, dit is ook wel minimaal wanneer je meerdere plekken wil bezoeken.

De reis verliep vlot en via een rechtstreekse vlucht AMS-Capetown kwamen we binnen 12 uur aan. Eenmaal op het vliegveld snel onze huurauto opgehaald om naar ons hotelletje te gaan. Het was al donker dus dan is de nieuwe omgeving even extra zoeken. Ode aan de navigatie van tegenwoordig!

De volgende ochtend wanneer we wakker worden en aan een heerlijk ontbijt zitten kijken we uit over een fantastische baai. We zijn in Kaapstad een kleine week gebleven, natuurlijk table mountain bezocht, Robbeneiland, wijntjes geproefd op een van de vele prachtige wijngaarden, walvissen gespot, en ga zo maar door!

Afrika

Daarna zijn we van Kaapstad naar Johannesburg gevlogen met de Easyjet van daar: flyMango. We hebben een prima vlucht gehad en zijn twee nachten in Johannesburg gebleven. We hebben Soweto bezocht en een fietstour gedaan, een prachtig township waar heel veel mensen wonen. Je ervaart hier het echte Afrika, en dat is niet altijd rooskleurig. Maar wat een respect voor alle mensen die er het beste van proberen te maken! Vanaf Johannesburg zijn we naar Hoedspruit gereden waar we een aantal nachten verbleven in een fantastische lodge. In Zuid-Afrika voel je je meer dan welkom en de mensen zullen er alles aan doen om je verblijf geweldig te maken. In deze lodge was het samen met gasten van alle nationaliteiten borrelen rondom een kampvuur. En het eten was heerlijk! Gevoed en gelaafd zijn zeker woorden die hier van toepassing waren.

Afrika

Natuurlijk zijn we het Kruger ook in geweest en we hebben de Big Five gespot. Mijn droom kwam helemaal uit!

Afrika

Uiteindelijk zijn we vanaf Johannesburg naar Mauritius gevlogen om heerlijk bij te komen van onze fantastische rondreis in Zuid Afrika. Heerlijk zwemmen in het mooie water, genieten van de zon, een boek lezen, en samen praten over de ervaringen in Zuid Afrika. En stiekem denken we alweer na over ons volgende avontuur…
Zuid- Afrika laat je welkom voelen. Het is kleurrijk, en het eten is super lekker! Maar als je vegetarisch bent heb je wel een klein probleem…?

Mensen vragen vaak; is het niet saai samen zo lang weg? Deze vraag klinkt mij heel raar in de oren. We beleven zoveel samen, dat we niet uitgepraat raken!

Afrika

Wel zagen we het contrast erg goed tussen heel rijk en heel arm. Er is eigenlijk geen middenklasse. We zijn in Kaapstad in een township geweest samen met een dominee (Kathleen). Vanuit onze gemeente ondersteunen wij regelmatig het werk dat zij daar doet. Ze hebben daar en crèche opgezet zodat jonge moeders kunnen werken of naar school kunnen gaan. De kindjes hebben een veilige plek om te spelen en te leren. Ook krijgen ze maaltijden aangeboden. Een township kun je niet zelf zomaar bezoeken in verband met veiligheidsredenen. Om zo toch een inkijk te krijgen in hoe de meeste mensen leven hier in Zuid Afrika is een mooie ervaring. Het maakt je ook bewust van hoe goed we het hier hebben met elkaar! We hebben het mooie werk gezien en konden veel vragen aan deze Afrikaanse powervrouw Kathleen.

Afrika

Heb je tips voor andere mensen die deze plek willen bezoeken?
Pfff…. Ja genoeg! Bedenk van te voren goed wat je wil gaan doen. Er is namelijk zoveel te doen dat je soms moet kiezen. Zelf rijden is goed te doen hier en dat maakt dat je lekker zelf de vrijheid hebt, ook kun je zelf je excursies regelen op deze manier en dat scheelt weer in de kosten. Probeer naar de kleinere lodges en hotels te gaan, zoek contact met de echte Afrikaan, zij kunnen je tips geven! Maar dit geldt natuurlijk voor alle landen. Het Kruger kun je zelf in met de auto. Bedenk wel dat het Kruger ontzettend groot is en je zelf niet weet waar je op moet letten tijdens het spotten van de dieren. Ons is een gids goed bevallen, zo kun je rustig genieten en krijg je veel achtergrond informatie te horen.

’s Avonds reizen of op straat gaan in een stad is niet aan te raden. Denk aan de armoede van de vele mensen. Mensen kunnen uit nood rare dingen gaan doen. Gezond verstand gebruiken dus! Maar dat is denk ik in elke grote stad zo…
Kaapstad is goed ontwikkeld en ook westers. In Johannesburg is veel criminaliteit en hangt een heel andere sfeer. Wij voelden ons daar niet op ons gemak. Omdat ik graag Soweto wilde zien (en dat is echt de moeite waard!) zijn we hier geweest, anders hadden we deze stad zeker overgeslagen.

Al met al een fantastische reis gemaakt samen, en Jan is aan het nadenken welke plekken in  Zuid- Afrika hij de volgende keer wil bezoeken! Voor onze volgende trip hebben we tickets naar Jordanië en Israël geboekt. Hier hebben we natuurlijk ook onwijs veel zin in!

Groetjes, Jan & Helma

 

Wat een geweldige reis hebben jullie gemaakt Jan & Helma!

Zijn jullie al eens in Zuid Afrika geweest?

irma

4 Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge