Ook wij moeten er aan geloven: Scheiden!

Gemeente Urk heeft besloten dat we toch wel iets beter ons best mogen doen. We moeten ons afval beter scheiden anders gaat het dreigement in werking: dan gaan de kosten omhoog! Nog verder omhoog? Ja nog verder… Gezinnen op Urk stoppen nu gemiddeld 214 kilo per jaar in de restafvalkliko. Dat moet teruggebracht worden naar 100 kilo. Dus… daar gaan we dan!

Kijken jullie mee?

Het was natuurlijk ook wel erg makkelijk, een groene container voor het tuinafval en de grijze… voor de rest! Nou vooruit, het papier en glas hielde we ook apart. Maar na twee weken moest de grijze container toch echt wel aan de weg! We konden er dus op wachten dat ook Gemeente Urk zich met het project ‘scheiden’ bezig ging houden. En dat is nu het geval. Urk heeft het meeste afval, en daar moet iets aan gedaan worden!

In mijn instastories hebben jullie al het één en ander kunnen zien en volgen van ons ‘avontuur’. De zakken voor het plasticafval werden besteld en een grote zoektocht naar de ‘perfecte’ prullenbak was begonnen. Alleen dat die dingen minimaal € 150,- moesten kosten had Gemeente Urk er niet bij gezegd. We wilden graag drie bakken in ons keukenkastje, en dat bleek toch wel erg prijzig te zijn. Een tripje naar Ikea dus! Na veel nameten, discussiëren en extra googlen zijn we geslaagd, en hebben we nu drie mooie bakken in ons kastje, inclusief schuifsysteem!

We kunnen er dus echt niet meer onderuit, het scheiden is begonnen! En natuurlijk, het is allemaal beter voor het milieu en een beter milieu begint bij jezelf etc. Maar we moeten wel bekennen dat het echt even wennen was. Stonden we met een waxinelichtje bij de prullenbak te discusieren in welke bak deze nou moest. Of zoals jullie in mijn stories zagen een bus foam mouse van Rituals(hier kwamen heel veel verschillende antwoorden op!)

Maar zoals Jan Bakker al in zijn blog vermelde: Een Urker doet het niet, of goed. Het leeft op Urk, en straks produceert Urk niet het meeste maar het minste afval!

Het is dus nog even wennen, maar de grijze container is niet meer zo vol als anders. Het scheelt dus echt wel! En dat moet natuurlijk ook wel als vanaf 1 april de grijze container nog maar 1 keer in de 4 weken opgehaald gaat worden.

Of is het toch een 1 april grap?

 

irma

Geef een reactie

CommentLuv badge