5 tips: Je kind veilig op internet en sociale media

Internet en social media, kunnen we nog zonder? Ik zal eerlijk bekennen: ik niet! Ik denk ook dat Nina opgroeit in een tijd vol schermen zoals de tablet, telefoon en televisie. Ook straks op school zal ze er waarschijnlijk al veel mee omgaan. Natuurlijk weten we allemaal dat het niet allemaal ‘zuivere koffie’ is op het internet, en op social media kunnen mensen (en kinderen!) er ook wat van tegen elkaar. Hoe kunnen we onze kinderen hier tegen beschermen? Natuurlijk moeten wij als ouders goed opletten, maar Simyo en opvoedexpert Krista Okma van de MediaDiamant hebben 5 tips zodat onze kinderen straks veilig op het internet en social media kunnen.

1) Let op wat er op je tablet, telefoon of pc staat
Jonge kinderen hebben vaak nog geen eigen tablet, telefoon of pc, zij gebruiken het apparaat van hun ouders. Let dan goed op wat er op je harde schijf en in de zoekgeschiedenis staat, voor de harde schijf kun je bijvoorbeeld wachtwoorden instellen. YouTube heeft een veilige modus en voor jonge kinderen is er een speciale browser: Mybee.

2) Praat over het mediagebruik
Veel praten met je kinderen over hun mediagebruik vermindert de online risico’s. Je kunt tussen neus en lippen door eens informeren of ze nare dingen meemaken, maar leg daar niet de nadruk op. Weet waar je kinderen zich op internet & social media bevinden, onderzoek wat voor platform het is en verdiep je daar in. Zo ben je niet de ouder ‘die er geen verstand van heeft’ maar kun je meepraten. Ook bij veel spelletjes die gespeeld worden zitten chats, vertel je kinderen duidelijk dat iemand zich anders kan voordoen dat hij of zij werkelijk is.

3) Wees toegankelijk
Zorg dat je kinderen makkelijk met je kunnen praten over mediagebruik. Ze kloppen namelijk het liefste bij jou aan. Neem hier alle tijd en rust voor, maar zorg dan wel dat je weet waar ze over praten! Daarnaast moeten ze ook andere hulpkanalen kennen zoals Meldknop, Helpwanted en de chat van de Kindertelefoon.

4) Zorg dat kinderen alleen dingen zien die passen bij hun ontwikkeling
Kinderen kunnen erg in de war raken van beelden die niet passen bij hun ontwikkelingsfase. De Kijkwijzer voor televisie en films en Pegi voor games zijn goede richtlijnen. Maar je moet ook goed kijken wat past bij jóuw kind. Is je kind snel bang of angstig? Maar heeft al wel de leeftijd voor een bepaald spel? Dan is het natuurlijk verstandig om hier nog even mee te wachten.

5) Ofline? Schermen uit!
Dit zou eigenlijk goed zijn voor iedereen, ga je slapen? Schermen uit! Als je een scherm gebruikt vlak voor het slapengaan, dan slaap je mogelijk slecht door het blauwe licht en de prikkels. Een boek (voor)lezen is daarom veel beter!

Social Media

Leuke en leerzaame apps voor kinderen
Hierbij nog een top 5 aan leuke en leerzame apps:

  • Zelf (stop-motion) video’s maken met Stop Motion Studio (Android en iOS) of Animoto. Geschikt voor alle leeftijden. Denk aan een decor bouwen, verhaallijnen uitdenken en samenwerken.
  • Toca Builders is een app waar kinderen een stad mee kunnen bouwen. Zoals het spel Minecraft, maar dan geschikt voor jongere kinderen.
  • Geocaching: schatzoeken aan de hand van de GPS op je telefoon. Er liggen verschillende cache-schatten verstopt op wandelroutes en plekken. Erg leuk voor kinderen, en zo komen ze ook heerlijk buiten!
  • Aan de hand van de app Musical.ly kunnen kinderen een ster zijn. Dansen en playbacken op hun favoriete muziek. Video’s hiervan kunnen ze delen via de app en sociale media.
  • Alle apps van Toca Boca zijn geschikt voor kinderen. Naast het eerder genoemde Toca Builders kunnen kinderen bijvoorbeeld een natuurgebied verzorgen (Toca Nature), en experimenteren met proefjes (Toca Lab) of muziek (Toca Band). De apps zijn weldoordacht, kleurrijk en vol humor. Ze stimuleren de fantasie en omdat er nog geen taal in voorkomt, zijn ze ook erg geschikt voor jongere kinderen.

Er zijn dus wel een aantal punten waar we op moeten letten als kinderen op internet / social media zitten. Ik merk het nu al met Nina (2,5!) ze weet al precies hoe ze moet de tablet moet bedienen, en een ander filmpje aanklikken is ook geen probleem voor haar. Maar daar zitten dus wel de gevaren! Binnen 3 kliks kan ze dus filmpjes kijken die niet voor haar ogen bedoeld zijn. En zo zijn er ook nog de filmpjes van onder andere ‘Peppa Pig’ die er heel onschuldig uitzien…

Meer tips en trucs omtrent beveiliging en privacy van je mobiel vind je op het Simyo blog.

Kijken jullie mee met jullie kinderen wat ze doen op internet?

irma

 

Dit artikel bevat een samenwerking met een bedrijf of merk.
Afbeeldingen: Pixabay

9 Comments

  • Ik heb geen kinderen maar moest ik er hebben, zou ik het toch wel in het oog houden. Zodat ze niet te veel zitten achter de computer.

  • Ik heb geen kinderen, maar moest ik ze hebben zou ik ze echt niet op de tablet laten. Kinderen zitten de dag van vandaag te vaak achter een scherm. Vroeger speelden we nog buiten of met ons speelgoed, dat was pas genieten van je jeugd. Hoewel een stadje bouwen op de tablet ook wel leuk kan zijn, maar ik zou mijn toekomstig kind laten genieten van zijn/ haar jeugd door veel plezier te maken en sociaal te zijn (in real life). Ik zou ze dus zeker in ‘t oog houden of ze nu buiten of binnen spelen (met of zonder toestel) 🙂 .

    Liefs,
    Debby

  • Altijd fijn zulke tips. Ik kan mij herinneren dat mijn ouder vroeger weleens meekeken…toen irritant, nu begrijpelijk!

  • Mijn neefje is gelukkig nog niet oud genoeg voor social media, maar hij kijkt wel graag naar filmpjes op youtube! Dan kijken we natuurlijk wel mee!

Geef een reactie

CommentLuv badge